dinsdag 30 november 2010

Mgr. Léonard ‘Een ernstige dwaling die moet bijgestuurd worden’

 
Bron: RKnieuws.net

“‘Een ernstige dwaling die moet bijgestuurd worden”. Zo bestempelt mgr. Léonard, aartsbisschop van Mechelen-Brussel, het “zeer ernstig misbruik” in een aantal parochies om tijdens de eucharistieviering het eucharistisch dankgebed alternerend te bidden door de priester en de hele gemeenschap of een deel ervan met inbegrip van de consecratie.
“Dit is een zeer zware fout met gewichtige gevolgen, vermits ze erop neerkomt dat ze de eigen rol van de priester als voorganger in de eucharistie totaal vervaagt. Dit doet afbreuk aan een essentiële structuur binnen de katholieke Kerk die inhoudt dat – precies zoals in de orthodoxe Kerk – de gewijde bedienaar noodzakelijk is om Christus die in eigen persoon de eucharistie viert te ‘vertegenwoordigen’ en ‘tegenwoordig te brengen’ tot eer van God en voor het heil van de wereld’, aldus mgr. Léonard in het beleids- en infoblad van het aartsbisdom.

“Het is dus een totale misvatting te menen dat de specifieke rol van de priester, die de enige gemandateerde is om het eucharistisch gebed uit te spreken, een vorm van machtsmisbruik is’, stelt de aartsbisschop. “Het bezwaart mij deze elementaire zaken in herinnering te moeten brengen, maar het behoort tot mijn taak zowel de gelovigen als de priesters te wijzen op het belang van deze kwesties. Inderdaad, deze ontoelaatbare praktijken hebben vaak ideologische connotaties. Op min of meer uitgesproken wijze willen ze, doorheen de liturgie, de idee ingang doen vinden van een Kerk die best kan leven zonder apostolische bediening of priesterschap. En dat betekent een totale breuk met het Tweede Vaticaans Concilie dat het onderscheid tussen het priesterschap van alle gedoopten en het gewijde priesterschap met klem benadrukt”, besluit mgr. Léonard.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten