dinsdag 23 november 2010

Hoe De Standaard het gezicht niet wil verliezen



22 november 2010 Door pierrefrancois

Paus buigt voor realiteit, staat er in grote letters in De Standaard van 22 november, in verband met het gebruik van condoom om AIDS te bestrijden. Eindelijk, zo zegt de redactie, komt de paus eens positief in de media, en precies door te zeggen wat De Standaard altijd heeft gezegd inzake bestrijding van AIDS. Het schijnt dus een morele overwinning van De Standaard.

Maar wie het artikel leest, komt tot een andere conclusie: wat de paus hiermee bedoelt, is altijd een onderdeel van de morele leer van de Kerk geweest. Geen sprake meer van koerswijziging van het Vaticaan. Ondertussen zijn er weinig kritische mensen die het door hebben: de krantenkop is misleidend.

Het probleem is recurrent: de geschreven pers moet razend snel werken, en weinig journalisten zijn theologisch geschoold genoeg om de morele leer van de katholieke Kerk te kennen. Ze kunnen dus moeilijk anders doen dan zinnen rukken uit hun context, en de indruk geven dat het Vaticaan ineens van koers verandert en met nieuwe standpunten afkomt, terwijl het “niets nieuws onder de zon” is. Mgr. LĂ©onard verging het niet anders.

Als later blijkt, door nieuwe verklaringen, dat het standpunt van het Vaticaan of van de Aartsbisschop niet zo dom is, dan klinkt de reactie: Zie je wel? Nu zegt het Vaticaan wat wij altijd hebben gezegd! En in plaats van toe te geven dat de paus zich niet vergist heeft, kunnen ze nu met verheven hoofd stellen: Wij hebben groot gelijk. En ondertussen wordt een ommetje genomen met de objectiviteit van de berichtgeving. Of dit gewild of ongewild is, laat ik in het midden.

Gelukkig beschikken wij over de nieuwe media om daaraan te ontsnappen.


Bron: http://eerwaardeheerfrancois.wordpress.com/2010/11/22/hoe-de-standaard-het-gezicht-niet-wil-verliezen/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten