donderdag 18 november 2010

ANTIRELIGIEUZE VOORINGENOMENHEID

Bert Claerhout Bron: Kerknet

BRUSSEL (KerkNet) – Te gek voor woorden. Dat is de conclusie van Bert Claerhout in zijn column in Kerk & Leven van 24 november over het voorstel van de ‘Rondetafels van de Interculturaliteit’ om van de huidige feestdagen maar vijf over te houden: Kerstmis, nieuwjaar, 1 mei, de nationale feestdag en wapenstilstand. Twee andere dagen mogen vrij worden gekozen en er komen drie nieuwe feestdagen bij: de internationale vrouwendag (8 maart), de dag tegen het racisme (21 maart) en de werelddag van de culturele diversiteit (21 mei).

„Feestdagen hebben te maken met de immateriële cultuur van een volk, met collectieve symbolen en rituelen”, schrijft Claerhout. „Niemand betwist het belang van vrouwenrechten, maar moeten we daarom Pasen of Hemelvaart afschaffen? Bovendien creëren we geen nieuwe gemeenschap tussen autochtonen en allochtonen als we verlangen dat de meerderheid zich zonder meer aanpast aan de verzuchtingen van nieuwe minderheden.”

Tot wat gebrek aan historische kennis leidt, werd volgens Claerhout ook duidelijk tijdens het recente bezoek van paus Benedictus XVI aan Spanje. Na de inwijding door de paus van de Sagrada Familia, het imposante bouwwerk van de Catalaanse architect Antoni Gaudí (1852-1926), schreef de hoofdredacteur van De Standaard, Bart Sturtewagen: „Tot gisteren was de Sagrada Familia van iedereen, nu is ze van Joseph Ratzinger.” Die uitspraak getuigt volgens Claerhout niet alleen van een antireligieuze vooringenomenheid, ze leert ook dat Sturtewagen Gaudí niet kent. Uitgerekend Gaudí had namelijk een heel precieze bedoeling met zijn werk. Hij beschouwde zich noch min noch meer als een „doorgeefluik van God”.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten